10 tips voor tinnitus


We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Na een avondje uit, concert of festival ontdek je na afloop dat je een piep in je oor hebt. Het geluid is te hard geweest en je oor reageert hierop met een pieptoon. In de meeste gevallen verdwijnt deze piep weer na een goede nachtrust. Maar soms blijft de piep.

Dit geluid in je oor heet tinnitus. Tinnitus kan optreden in vele vormen: een pieptoon, brom of ruis in je oor. Met Earproof willen wij je helpen om tinnitus te voorkomen en als je het hebt gekregen, tips geven hoe je kunt omgaan met je tinnitus om het te verlichten. Wanneer je een constante ruis of piep in je oren hebt denk je dat je er niets meer aan kunt doen. Dat is niet het geval, dus lees verder.

De Grieken vonden wanneer je een dergelijke aandoening als tinnitus had het was toegestaan ​​om te ontspannen, je mocht gaan liggen met druiven en wijn. De Romeinen vonden tinnitus fascinerend – het is een zenuw dus laten we proberen om die zenuw te verdoven- heel af en toe wordt dit nog toegepast, maar de bijwerkingen zijn te ernstig. In de Middeleeuwen gooiden ze nat hout in het vuur, dat begon te knetteren en ruisen en gaf daardoor afleiding waardoor je makkelijker in slaap viel. De één geniet van het geluid van een druppelende kraan, de ander weer van het geluid van de radio en iemand anders kiest voor het geluid van regen of de jungle op zijn oren. Allemaal verschillende manieren om om te gaan met tinnitus en het effect van tinnitus te verminderen.

10 tinnitus tips

1. Plotselinge harde geluiden kunnen tinnitus veroorzaken. Bescherm je oren tegen hard geluid met goede gehoorbescherming.
2. Bescherm je oren. Heb je al een piep in je oren? Laat je tinnitus niet erger worden en zorg ervoor dat je altijd een paar goede oordoppen bij de hand hebt om je oren te beschermen tegen harde geluiden.
3. Vermijd stress. Stress zorgt ervoor dat de pieptoon harder gaat klinken en dat geeft extra stress, doorbreek deze vicieuze cirkel.
4. Relax. Weet dat je deze aandoening hebt met vele anderen – 10 tot 15% van alle mensen -, dus je bent niet alleen. Accepteer dat je een piep in je oor hebt en ‘vecht’ er niet te veel tegen. Een ontspannen houding zal je helpen. Je kunt profiteren van ontspanningsoefeningen of yoga.
5. Luister naar muziek. Sommige mensen hebben last van oorsuizen in de avond, anderen meer gedurende de dag. Je kunt zachte klassieke muziek inschakelen of een ander geluid dat je plezierig vindt. Wanneer het precies een beetje luider klinkt dan de tinnitus in je oor, wordt de vervelende ruis gemaskeerd door een aangenaam geluid.

6. Zorg voor een actief en interessant leven. Probeer tinnitus te compenseren met dingen die je leuk vindt. Heb een actief leven en dat zal je afleiden van de tinnitus.
7. Wees positief. Probeer om de negatieve gedachten te vervangen door positieve. Onderschat de kracht van positief denken niet! Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je tinnitus hebt. Maar toch proberen om iets positiefs te vinden, je kan daar echt van profiteren.
8. Eet en leef gezond. Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen. Wees voorzichtig met kaliumsupplementen, die raden we niet aan.
9. Stoppen met roken kan ook bijdragen aan het verminderen van de piep in je oor. Er zijn mensen met een positieve ervaring dat de piep minder hard was na het stoppen met roken.
10. Sporten. Begin met sporten of wandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten stress vermindert. Dit komt omdat endorfines worden aangemaakt wanneer je sport, en daar ga je je goed van voelen.

Ieder mens is anders, dus probeer verschillende dingen en te testen wat werkt in jouw geval om de piep te verminderen. Heb je vragen of wil je iemand anders met Tinnitus of een ander oorprobleem helpen. Stuur je vragen naar [email protected]