Hoe doe je je oordoppen in?

Dit is hoe je kunt controleren of je je oordopen op de juiste manier draagt. Doe de test om ervoor te zorgen dat je oordoppen goed passen en afsluiten om je gehoor te beschermen. Een oordopje dat niet goed past, kan namelijk niet goed werken.


Hoe doe je je oordoppen in?
Om het risico op infectie te verminderen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen en de gehoorbescherming zelf schoon zijn voor het indoen van de oordoppen in je oren. Pak het lipje van van het oordopje tussen duim en wijsvinger. Om het inbrengen te vergemakkelijken, trek de bovenkant van het oor naar buiten en naar boven, dit gaat het makkelijkste met je hand van de tegenovergestelde kant en wanneer je je arm aan de achterkant van je hoofd plaatst. Duw en draai de gehoorbescherming in het oor totdat het comfortabel in de gehoorgang zit, zodanig dat er een goede afdichting van de gehoorgang ontstaat. Plaats het lipje aan de bovenkant van het oor waardoor het gemakkelijker te vinden is en grip geeft bij het uitdoen van de oordoppen.

Praat, tik en luister
Doe deze drie controles om zeker te zijn of je oordoppen de juiste pasvorm hebben en een goede afdichting geven.

Test 1: praat
Zeg iets hardop terwijl je de oordoppen draagt. Wanneer je jouw stem van ‘binnen’ waarneemt zitten je oordoppen goed. Je oordoppen geven voldoende demping.

Test 2: tik
Tik voorzichtig op het het oor of op de tragus van het oor. Je oordoppen hebben de juiste pasvorm voor je oren als je het zogenaamde ‘bass drum-effect’ hoort. Wanneer de oordopjes te diep in de gehoorgang gaan, zijn de oordopjes te klein en heb je een groter formaat nodig. Je oordopje steekt te ver uit het oor, het oordopje is te groot en je moet een maat kleiner. Het is ook belangrijk dat je oordoppen comfortabel aanvoelen.

Test 3: luisteren
Derde en laatste test is om met beide oordoppen in je oren te luisteren. Ervaar je een helder geluid in je oren samen met een goede demping? Komt er geen geluid van buiten in je oren? Wanneer je een helder geluid en een goede demping ervaart, kun je ervan uitgaan dat ​​je oordoppen goed zitten. Je oordopjes zorgen voor de juiste demping, hebben de juiste maat en sluiten goed af.

Draagcomfort
Wanneer je oordoppen wat ongemakkelijk voelen twist en draai je een beetje. Trek voorzichtig aan je oorlel en probeer om de oordopjes weer in een comfortabele positie te krijgen. Generieke oordopjes kunnen op dezelfde manier voor je werken als maat-oordoppen, belangrijk is om te testen welk type oordop het beste bij jou past.