Alles over gehoorbescherming

Hoe doe je je oordoppen in?

Dit is hoe je kunt controleren of je je oordopen op de juiste manier draagt. Doe de test om ervoor te zorgen dat je oordoppen goed passen en afsluiten om je gehoor te beschermen. Een oordopje dat niet goed past, kan namelijk niet goed werken.


Hoe doe je je oordoppen in?
Om het risico op infectie te verminderen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je handen en de gehoorbescherming zelf schoon zijn voor het indoen van de oordoppen in je oren. Pak het lipje van van het oordopje tussen duim en wijsvinger. Om het inbrengen te vergemakkelijken, trek de bovenkant van het oor naar buiten en naar boven, dit gaat het makkelijkste met je hand van de tegenovergestelde kant en wanneer je je arm aan de achterkant van je hoofd plaatst. Duw en draai de gehoorbescherming in het oor totdat het comfortabel in de gehoorgang zit, zodanig dat er een goede afdichting van de gehoorgang ontstaat. Plaats het lipje aan de bovenkant van het oor waardoor het gemakkelijker te vinden is en grip geeft bij het uitdoen van de oordoppen.

Praat, tik en luister
Doe deze drie controles om zeker te zijn of je oordoppen de juiste pasvorm hebben en een goede afdichting geven.

Test 1: praat
Zeg iets hardop terwijl je de oordoppen draagt. Wanneer je jouw stem van ‘binnen’ waarneemt zitten je oordoppen goed. Je oordoppen geven voldoende demping.

Test 2: tik
Tik voorzichtig op het het oor of op de tragus van het oor. Je oordoppen hebben de juiste pasvorm voor je oren als je het zogenaamde ‘bass drum-effect’ hoort. Wanneer de oordopjes te diep in de gehoorgang gaan, zijn de oordopjes te klein en heb je een groter formaat nodig. Je oordopje steekt te ver uit het oor, het oordopje is te groot en je moet een maat kleiner. Het is ook belangrijk dat je oordoppen comfortabel aanvoelen.

Test 3: luisteren
Derde en laatste test is om met beide oordoppen in je oren te luisteren. Ervaar je een helder geluid in je oren samen met een goede demping? Komt er geen geluid van buiten in je oren? Wanneer je een helder geluid en een goede demping ervaart, kun je ervan uitgaan dat ​​je oordoppen goed zitten. Je oordopjes zorgen voor de juiste demping, hebben de juiste maat en sluiten goed af.

Draagcomfort
Wanneer je oordoppen wat ongemakkelijk voelen twist en draai je een beetje. Trek voorzichtig aan je oorlel en probeer om de oordopjes weer in een comfortabele positie te krijgen. Generieke oordopjes kunnen op dezelfde manier voor je werken als maat-oordoppen, belangrijk is om te testen welk type oordop het beste bij jou past.

Wat is een goed muziekfilter?

header-noiseblock

Wat is dan een goed muziekfilter?
Filters die in oordoppen worden gebruikt zijn in te delen in twee hoofdgroepen: ‘noise block’ filters en membraanfilters. De ‘noise block’ filters zijn allemaal hetzelfde van opbouw, ze bestaan uit een pijpje met een miniscuul gaatje dat taps toeloopt. Het geluid gaat door deze opening, en op die manier zou een vlakke muzikale demping tot stand komen. Iedereen roemt de vlakke muziekfilters, ‘flat filter technology’. Echter dit zijn ‘noise block’ pijpjes, filters die zoveel mogelijk hard geluid dempen om je oren optimaal te beschermen. Uitstekend om te gebruiken in oordoppen voor bijvoorbeeld motorrijders, bouwvakkers en andere toepassingen waarbij de geluidsbron hard is op 1 frequentie. Het rode ‘noise block’ pijpje van Earproof, welke we gebruiken in maatoordoppen zoals de Earproof Worker, Racer & Talker heeft een demping van 27dB, in de hoge frequenties 27dB, in het midden 25dB en in het laag 23dB. Maar om met dergelijke ‘noise block’ filters naar muziek te luisteren? Daarvoor heb je oordoppen nodig met een membraanfilter, die zorgen er namelijk voor dat je oren goed beschermt zijn en je de muziek zo mooi mogelijk kunt beluisteren.

earproof_filters_600x200

In onze Earproof oordoppen gebruiken we hoge kwaliteit membraanfilters, muziekfilters noemen we die. Dit zijn filters die zijn opgebouwd uit een resonantiekamer en een membraan. Het membraan bestaat uit een fijnmazig gaas en benaderd de werking van het trommelvlies in het oor. Het membraan pakt de diverse frequenties op en geeft deze trilling door naar het trommelvlies, echter met minder druk. Membraanfilters genereren een vlakke frequentie respons. Geluid tegenhouden is niet zo moeilijk, het gereguleerd doorlaten van geluid zoals membraanfilters dat doen wel. Alle frequenties worden gelijkmatig gedempt, vandaar ook dat deze filters geschikt zijn voor brede frequentie volumes waardoor muziek mooi klinkt en je oren goed beschermt zijn. Een voorbeeld van een oordop met een hoge kwaliteit muziekfilter is de Earproof Platinum 15db, deze oordoppen dempen 16dB in de hoge frequenties, 13dB in het midden en 11dB in de lage frequenties. Test onze nieuwe generatie Earproof muziekfilters en laat ons weten wat je ervaringen zijn.

Hoe hard is te hard?

Wij houden ervan om naar muziek te luisteren. Waarom is dat? Wanneer we naar muziek luisteren produceert ons brein dophamines. Dat geeft een goed gevoel. En als we iets fijn vinden willen we er meer van. In het geval van muziek draaien we het volume misschien een beetje omhoog?

Maar hoe hard is te hard?
Wil je weten wat veilige luister niveaus zijn voor je oren? Hoeveel decibel zijn gezond en wanneer nader je de gevarenzone? Belangrijke informatie om te weten. Dus geven we je de dB’s waar je aan blootgesteld wordt op een gemiddelde dag. Deel deze informatie met je vrienden en bezoek je volgende concert samen op een veilig volume. Geef deze code: decibel voor een speciale korting van 20% op onze muziek oordoppen.

De vogels zingen (40 db), het is ochtend, je wekker gaat af (80 dB). Daarna stap je in de douche en zing je lekker hard (75 dB). Voor het ontbijt maak je een smoothy in de blender (90 dB). Nu ben je klaar om het ochtendverkeer (90 dB) in te duiken en naar je werk te gaan met muziek op je oren (85 dB). Je komt op een rustig kantoor (50 dB) of een lawaaiig (70 dB). Na de lunch pak je de metro (94 dB) om een klant te bezoeken. Op je weg passeer je een schetterende radio (110 dB) en een kettingzaag (117 dB). Na het werk ontmoet je een aantal vrienden in een bar (100 dB) en daarna bezoek je samen een concert (120 dB). Thuis is het tijd om je goudvis (35 dB) te voeren en je tanden te poetsen (50 dB). Het enige wat je nu hoort is je eigen adem (10 dB).

Veilige luisterniveaus
Bij hoge dB niveaus kan je gehoor beschadigen. Naast het dB niveau is ook de hoeveelheid tijd die je oren worden blootgesteld aan het geluid van belang. Van 0 – 85 dB zijn je oren veilig. Vanaf 85 dB kunnen je oren beschadigen bij blootstelling van 30 uur per week. Je oren kunnen 2 uur onbeschermd worden blootgesteld aan 90 dB. Het is verstandig om te beginnen met het beschermen van je oren wanneer ze worden blootgesteld aan geluiden boven de 95 dB. Gehoorschade kan optreden wanneer je oren onbeschermd worden blootgesteld aan 100 dB voor meer dan 15 minuten. 103 dB = 7,5 minuten / 106 dB = 3,7 minuten / 109 dB = 1,8 minuten / 112 dB = 0,95 minuten / 115 dB = 0,5 minuten

Wat kan je doen?
Wanneer je bent blootgesteld aan hard geluid, geef je oren daarna rust. Luister naar muziek op je smartphone met een hoofdtelefoon in plaats van met oordopjes. Een hoofdtelefoon sluit je oren beter af waardoor je de muziek minder hard zet dan bij het luisteren naar de muziek met oordopjes. Wanneer je naar een concert gaat, bescherm je oren met goede kwaliteit oordopjes met een filter. En wil je zeker zijn over de dB niveau’s om je heen, download een app die de dB niveaus meet.

 Wanneer je vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen: [email protected]

Hoe verzorg je, je oren?

We poetsen iedere dag onze tanden, wannneer we de zon ingaan smeren we ons in met zonnebrandcreme. Maar hoe verzorg je, je oren? Gebruik bijvoorbeeld nooit een wattenstaafje om oorsmeer te verwijderen. Met een wattenstaafje druk je het overtollige oorsmeer verder de gehoorgang in en maak je je oor als het ware dicht.

Het oorsmeer kan zelfs tegen het trommelvlies aan komen te zitten waardoor het trommelvlies niet meer kan trillen en je dus minder goed kunt horen. Wat je wel kunt doen is een afspraak maken met een KNO arts die een oordouche geeft m.b.v. een oormicroscoop, dit is de beste en veiligste manier om je oren schoon te laten maken. Het laten uitspuiten van oren, wat veel huisartsen nog toepassen, raden we af omdat dit veel druk geeft op het trommelvlies dat voor schade kan zorgen. Vraag je huisarts om een doorverwijzing naar een KNO arts die over de juiste apparatuur beschikt om je oor op de juiste manier te verzorgen. In de tussentijd mag je overtollig oorsmeer met je pink verwijderen, een beetje oorsmeer in je oorkanaal is goed. Het zorgt ervoor dat je oor beschermt wordt tegen water, bacteriën en vuil en stof van buiten.

Wat te doen bij tinnitus?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Na een avondje uit, concert of festival ontdek je na afloop dat je een piep in je oor hebt. Het geluid is te hard geweest en je oor reageert hierop met een pieptoon. In de meeste gevallen verdwijnt deze piep weer na een goede nachtrust. Maar soms blijft de piep.

Dit geluid in je oor heet tinnitus. Tinnitus kan optreden in vele vormen: een pieptoon, brom of ruis in je oor. Met Earproof willen wij je helpen om tinnitus te voorkomen en als je het hebt gekregen, tips geven hoe je kunt omgaan met je tinnitus om het te verlichten. Wanneer je een constante ruis of piep in je oren hebt denk je dat je er niets meer aan kunt doen. Dat is niet het geval, dus lees verder.

De Grieken vonden wanneer je een dergelijke aandoening als tinnitus had het was toegestaan ​​om te ontspannen, je mocht gaan liggen met druiven en wijn. De Romeinen vonden tinnitus fascinerend – het is een zenuw dus laten we proberen om die zenuw te verdoven- heel af en toe wordt dit nog toegepast, maar de bijwerkingen zijn te ernstig. In de Middeleeuwen gooiden ze nat hout in het vuur, dat begon te knetteren en ruisen en gaf daardoor afleiding waardoor je makkelijker in slaap viel. De één geniet van het geluid van een druppelende kraan, de ander weer van het geluid van de radio en iemand anders kiest voor het geluid van regen of de jungle op zijn oren. Allemaal verschillende manieren om om te gaan met tinnitus en het effect van tinnitus te verminderen.

Hieronder geven we je 10 tips:

1. Plotselinge harde geluiden kunnen tinnitus veroorzaken. Bescherm je oren tegen hard geluid met goede gehoorbescherming.
2. Bescherm je oren. Heb je al een piep in je oren? Laat je tinnitus niet erger worden en zorg ervoor dat je altijd een paar goede oordoppen bij de hand hebt om je oren te beschermen tegen harde geluiden.
3. Vermijd stress. Stress zorgt ervoor dat de pieptoon harder gaat klinken en dat geeft extra stress, doorbreek deze vicieuze cirkel.
4. Relax. Weet dat je deze aandoening hebt met vele anderen – 10 tot 15% van alle mensen -, dus je bent niet alleen. Accepteer dat je een piep in je oor hebt en ‘vecht’ er niet te veel tegen. Een ontspannen houding zal je helpen. Je kunt profiteren van ontspanningsoefeningen of yoga.
5. Luister naar muziek. Sommige mensen hebben last van oorsuizen in de avond, anderen meer gedurende de dag. Je kunt zachte klassieke muziek inschakelen of een ander geluid dat je plezierig vindt. Wanneer het precies een beetje luider klinkt dan de tinnitus in je oor, wordt de vervelende ruis gemaskeerd door een aangenaam geluid.
6. Zorg voor een actief en interessant leven. Probeer tinnitus te compenseren met dingen die je leuk vindt. Heb een actief leven en dat zal je afleiden van de tinnitus.
7. Wees positief. Probeer om de negatieve gedachten te vervangen door positieve. Onderschat de kracht van positief denken niet! Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan wanneer je tinnitus hebt. Maar toch proberen om iets positiefs te vinden, je kan daar echt van profiteren.
8. Eet en leef gezond. Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen. Wees voorzichtig met kaliumsupplementen, die raden we niet aan.
9. Stoppen met roken kan ook bijdragen aan het verminderen van de piep in je oor. Er zijn mensen met een positieve ervaring dat de piep minder hard was na het stoppen met roken.
10. Sporten. Begin met sporten of wandelen. Onderzoek heeft aangetoond dat sporten stress vermindert. Dit komt omdat endorfines worden aangemaakt wanneer je sport, en daar ga je je goed van voelen.

Ieder mens is anders, dus probeer verschillende dingen en te testen wat werkt in jouw geval om de piep te verminderen. Heb je vragen of wil je iemand anders met Tinnitus of een ander oorprobleem helpen. Stuur je vragen naar [email protected]