Happy ears!

Vuurwerk heeft zijn oorsprong in het verre oosten, het komt uit China. Tussen 618 en 907 tijdens de Tang-dynastie is vuurwerk uitgevonden door een kok, volgens de overlevering.
De knallen werden gebruikt bij religieuze gebeurtenissen om de boze geesten te verjagen. Na de ontdekking van buskruit in de 13e eeuw in China vond vuurwerk snel zijn weg naar Europa. Aan menig hof werden vuurwerkspektakels opgevoerd. Oud & Nieuw wordt tegenwoordig in Europa met grote vuurwerkshows gevierd, van Parijs tot Rome.
In Nederland is het traditie om samen op straat het glas te heffen en het vuurwerk de lucht in te knallen. Bij Earproof zijn we altijd bezig de oren van jou en jouw vrienden te redden, ook tijdens de komende Oud & Nieuw feesten zullen wij ons inzetten voor het beschermen van jouw oren!

Vuurwerk, eigenlijk is het gek dat deze harde knallen op straat nog steeds toegestaan zijn. De kleine rotjes zijn redelijk onschuldig, maar de knallen die normaal hoog in de lucht moeten ontploffen, zijn bij verkeerd gebruik op de grond levensgevaarlijk! De explosies zijn zo krachtig dat je vingers, ogen en ook je oren permanent beschadigd kunnen worden. Je hoeft niet eens zelf het vuurwerk af te steken, heel vaak zijn het juist de omstanders die schade oplopen.

Piep in mijn oor
Zelf heb ik op jonge leeftijd vuurwerk naast mijn oor laten knallen, leuk het rotje zo laat mogelijk weggooien zodat het in de lucht ontploft. Helaas, dit rotje ontplofte vlak naast mijn rechteroor. Het directe effect was bizar, soort verdoofd gevoel – direct geen gehoor meer maar een suizend geluid. Het gehoor is later die dag weer terug gekomen, echter 30 jaar later, ’s nachts gedroomd van een ontploffing en in de ochtend wakker geworden met een giga piep in mijn oor! Je kent het wel wel, zo’n piep na een avond stappen. De eerste weken totale paniek, waarom gaat deze piep niet weg?! Nu 12 jaar later is deze piep er nog steeds, kan de uit knop niet vinden en op mijn audiogram is zichtbaar een verlies van 70db op 6 kHz te meten.

Voor het aftellen, champagne en kussen: oordoppen in!
Iedereen met een tinnitus aandoening zal ergens de schuld aan geven. Ik aan het rotje dat ontplofte naast mijn oor. Na deze gebeurtenis ben ik niet meer enthousiast over vuurwerk, ik schrik er van en mijn angst dat mijn piep erger gaat worden is zeker aanwezig.

Wat te doen? Heel simpel, doe voor het aftellen, champagne en kussen je oordoppen in! Dan ben je goed beschermd tegen de harde knallen van het vuurwerk wanneer je naar buiten gaat om de beste wensen te delen. Zorg voor happy ears voor jou en je vrienden, een set oordoppen zijn het beste cadeau voor Sint & Kerst dit jaar. Voer bij je bestelling code: happy 2018 in & ontvang vriendenkorting.

Merry Christmas & Happy Ears,
Peter van Galen