Hoe hard is te hard?

Wij houden ervan om naar muziek te luisteren. Waarom is dat? Wanneer we naar muziek luisteren produceert ons brein dophamines. Dat geeft een goed gevoel. En als we iets fijn vinden willen we er meer van. In het geval van muziek draaien we het volume misschien een beetje omhoog?

Maar hoe hard is te hard?
Wil je weten wat veilige luister niveaus zijn voor je oren? Hoeveel decibel zijn gezond en wanneer nader je de gevarenzone? Belangrijke informatie om te weten. Dus geven we je de dB’s waar je aan blootgesteld wordt op een gemiddelde dag. Deel deze informatie met je vrienden en bezoek je volgende concert samen op een veilig volume. Geef deze code: decibel voor een speciale korting van 20% op onze muziek oordoppen.

De vogels zingen (40 db), het is ochtend, je wekker gaat af (80 dB). Daarna stap je in de douche en zing je lekker hard (75 dB). Voor het ontbijt maak je een smoothy in de blender (90 dB). Nu ben je klaar om het ochtendverkeer (90 dB) in te duiken en naar je werk te gaan met muziek op je oren (85 dB). Je komt op een rustig kantoor (50 dB) of een lawaaiig (70 dB). Na de lunch pak je de metro (94 dB) om een klant te bezoeken. Op je weg passeer je een schetterende radio (110 dB) en een kettingzaag (117 dB). Na het werk ontmoet je een aantal vrienden in een bar (100 dB) en daarna bezoek je samen een concert (120 dB). Thuis is het tijd om je goudvis (35 dB) te voeren en je tanden te poetsen (50 dB). Het enige wat je nu hoort is je eigen adem (10 dB).

Veilige luisterniveaus
Bij hoge dB niveaus kan je gehoor beschadigen. Naast het dB niveau is ook de hoeveelheid tijd die je oren worden blootgesteld aan het geluid van belang. Van 0 – 85 dB zijn je oren veilig. Vanaf 85 dB kunnen je oren beschadigen bij blootstelling van 30 uur per week. Je oren kunnen 2 uur onbeschermd worden blootgesteld aan 90 dB. Het is verstandig om te beginnen met het beschermen van je oren wanneer ze worden blootgesteld aan geluiden boven de 95 dB. Gehoorschade kan optreden wanneer je oren onbeschermd worden blootgesteld aan 100 dB voor meer dan 15 minuten. 103 dB = 7,5 minuten / 106 dB = 3,7 minuten / 109 dB = 1,8 minuten / 112 dB = 0,95 minuten / 115 dB = 0,5 minuten

Wat kan je doen?
Wanneer je bent blootgesteld aan hard geluid, geef je oren daarna rust. Luister naar muziek op je smartphone met een hoofdtelefoon in plaats van met oordopjes. Een hoofdtelefoon sluit je oren beter af waardoor je de muziek minder hard zet dan bij het luisteren naar de muziek met oordopjes. Wanneer je naar een concert gaat, bescherm je oren met goede kwaliteit oordopjes met een filter. En wil je zeker zijn over de dB niveau’s om je heen, download een app die de dB niveaus meet.

 Wanneer je vragen hebt kun je altijd contact met ons opnemen: [email protected]