Over tinnitus
Peter over tinnitus bij Sophie in de Mentale Kreukels
“Peter, je bent op televisie!” Nu staat de televisie bij ons thuis niet standaard aan, dus we zochten snel NPO3 op.
Het programma ‘Sophie in de Mentale Kreukels’ werd uitgezonden. Een aantal maanden geleden tijdens een bijeenkomst in het Vlietland ziekenhuis tijdens de ‘Week van het Oor’ maakte Sophie Hilbrand opnames voor haar serie ‘Sophie in de Mentale Kreukels’.
Deze uitzending werd gewijd aan stress gerelateerde mentale aandoeningen, en daar hoort tinnitus ook bij.
Ik kom in beeld met een paar korte statements over het leven met tinnitus, een aandoening die ik al een aantal jaren heb. Inmiddels heb ik geleerd om met deze constante hoge pieptoon in mijn oor om te gaan, maar het is en blijft super vermoeiend.
Bron: NPO – BNNVARA, bekijk hier de hele aflevering.
In de dagen erna merkte ik dat de mensen die de uitzending hadden gezien, allemaal dezelfde vragen hebben. Deze probeer ik hieronder te beantwoorden. Gewoon om alles nog even op een rijtje te zetten.
Gesprekken beginnen vaak zo:
Dat wist ik niet, dat jij een piep in je oor hebt, daar heb ik je nooit over gehoord.
Inderdaad lopen mensen die een tinnitus aandoening hebben er niet mee te koop. Ik probeer er ook zo min mogelijk mee bezig te zijn, want het is al moeilijk genoeg de hele dag zo’n hoge fluittoon in je hoofd te horen.
Hoor je deze toon dan altijd?
Jazeker. Het is nooit stil. Niet als ik eet, niet als ik reis en zelfs niet als ik slaap, de piep is er altijd. Dodelijk vermoeiend, daar je ook niet echt uitgerust wakker wordt na een lekker nachtje slapen. De hersenen zijn constant bezig dit signaal te produceren en de hersenen lezen deze toon als een signaal van gevaar, dus levert het een constante stress op!
Is dat de reden waarom je met Earproof bent begonnen?
Nee dat is niet de reden. De piep begon toen ik al een tijd bezig was met Earproof. Ik moet wel eerlijk zeggen, deze piep heeft me wel gemotiveerd om nog gedrevener mee door te gaan. Iedereen moet aan de oordoppen, om zoveel mogelijk te proberen tinnitus of gehoorschade te voorkomen.
Hoe klinkt jouw piep dan?
Dat is niet makkelijk te omschrijven. Heb je na een avond uitgaan weleens een hoge fluittoon in je oren gehad? Zo dus! Vergelijkbaar met het spanningsgeluid van een oude buizen televisie; hoog, hard & fokking irritant! Iedere keer als ik vroeger de Roxy Amsterdam uitliep, had ik een piep in mijn oor en hoofd. “Topavond gehad”, dacht ik dan altijd, niet wetende dat je zo’n piep ook blijvend 24/7 kan ervaren.
Waar komt de piep vandaan?
Deze tinnitus wordt veroorzaakt door een verstoring in de zenuwoverdracht. De functionaliteit van de haarcellen is beschadigd en die vergeten hun functie. Daardoor weten de hersenen niet wat ze met het geluid aan moeten en gaan zelf het geluid produceren, ook wel bekend als ‘fantoom geluid’.
Is het te genezen?
Nee zover we weten niet, soms kunnen klachten verminderen, maar helemaal verdwijnen doet het niet. Mijn credo is; bescherm je oren zodat je niet in de problemen komt.
Word je er niet gek van?
Nee nu niet meer, ik heb deze piep geaccepteerd en omarmd. Het hoort nu bij mij. Maar wanneer ik ten grave word gedragen, dan hoop ik toch echt op “en toen was het stil”.
Echt, als ik geweten had dat het dragen van oordoppen helpt om gehoorschade en/of tinnitus te voorkomen, had ik tien miljoen neergelegd. Het minste wat ik nu kan doen is in ieder geval tien miljoen oren redden. Vandaar onze missie ‘Saving ten million ears’!