Week van het oorsuizen

De komende week is het de week van het oorsuizen, best raar als drager van een piep, ruis of brom in je oor, die is namelijk 24/7 aanwezig. Tinnitus dus… je zal het maar krijgen. Wanneer je het hebt, kom er dan maar eens vanaf, het is een nasty little annoying injury.

Om te beginnen is het zaak om je oren te beschermen door oordoppen te dragen om te voorkomen dat je schade oploopt. Echter zien we al jaren dat een flink deel van onze klanten eerst tegen een gehoorprobleem aanlopen, vervolgens zo geschrokken zijn dat ze direct gehoorbescherming  gaan gebruiken en spijt hebben dat niet eerder te hebben gedaan.

De bekende piep in het oor heet tinnitus en kent vele vormen. De piep kan klinken als een brom, ruis of hoge fluittoon. Helaas kan je deze piep niet uit zetten en is het een kwestie van gewenning & acceptatie. Toch is het zaak om een aantal punten eerst helder te hebben, wat zijn de oorzaken: geluidstrauma, stress, overbelasting, impact, ontsteking, medicatie…

Wat te doen als je een piep in het oor hebt, dag 1, 2 & 3?
Dag 1 – je wordt wakker met een piep in je oor – Dit is een teken dat je je oren hebt overbelast. Zorg dat je de komende 24/48 uur je oren rust geeft & fingers crossed dat het morgen weg is. Een piep is een signaal van opgelopen gehoorschade, volgende keer oordoppen gaan dragen.

Dag 2nee, de piep is er nog – Geen paniek, zorg dat je rust houdt, geen geluid en geen stress, neem rust en zorg dat je er niet te veel mee bezig bent, als je moeite hebt de piep te negeren zet dan zachtjes de radio aan, klassieke muziek bij voorkeur.

Dag 3 –  piep is er nog – Nu is het zaak even de huisarts te bellen en te vragen voor een doorverwijzing naar de KNO arts (Keel, Neus & Oor arts). Niet af laten schepen met oordruppels, we kijken het nog even aan en tja helaas niets aan te doen koop je niets voor. Een KNO arts kan een goede oortest afnemen en indien van toepassing behandelen met medicijnen. Let op dit moet binnen twee weken, hoe eerder hoe beter.

Na drie wekendamn de piep is er nog steeds – nu wordt het wel moeilijk en zal je met een specialist moeten spreken. Geen paniek, oorsuizen is vervelend, maar op termijn zal de tinnitus minder worden, zul je eraan gaan wennen, maar voor nu… Nooit meer zonder oordoppen de deur uit, je mag het risico niet nemen dat je tinnitus erger gaat worden.


Tinnitus komt veel voor en wordt geactiveerd door de hersenen als gevolg van een neurologische verstoring, de haarcellen in het slakkenhuis van het oor weten niet goed wat hun functie is en de hersenen vullen deze afwijking in door een piep, brom of ruis. Heb je een overbelasting dan is het zaak om binnen 14-21 dagen toch een KNO arts te bezoeken, wellicht is er met medicatie nog iets te regenereren.

Eenmaal een tinnitus, dan is het zaak nooit meer zonder oordoppen op pad te gaan. Voorkom dat de piep erger of meer-tonig wordt, dus bescherm je oren ten alle tijden tegen overbelasting. Het oor, essentieel in ons dagelijks leven, voor richtingsgevoeligheid, communicatie, balans orgaan onmisbaar en daarom is het super belangrijk om er goed en voorzichtig mee om te gaan. In de week van het oorsuizen zijn er allerlei meet-ups waar je vragen kunt stellen en waar voorlichting wordt gegeven door artsen en ervaringsdeskundigen. Op ons kantoor in Rotterdam kun je een afspraak maken voor een Tinnitus consult of het testen van je oordoppen.

Peter van Galen
Earproof